Mi kell a hangyázáshoz? (2. rész) – Kezdeti és későbbi költségek

Olvasási idő: 3 perc

Most, hogy megértettünk pár lényeges kérdést azzal kapcsolatban, mit is kíván tőlünk ez az új hobbi, ideje megnézni, mennyibe is fog ez kerülni. Hátha ez tántorít el minket 😀 (Nyugi, nem valószínű.)

Legelőször nézzük meg, milyen belépő kiadások várnak ránk a történet legelején:

  • Nyilván a legfontosabb, hogy kell szereznünk egy hangya királynőt. Erre alapvetően 3 mód van. Az alábbi 3 lehetőséget a következő részben fejtem majd ki részletesen. [0 – 100000+ Ft]
    • Fogunk egyet. [0 Ft]
    • Keresünk valakit a hangyás közösségekben, akinek van fölös királynője/kolóniája. [0 – 100000+ Ft]
    • Veszünk egyet az interneten. [2-3000 – 100000+ Ft]
  • Ha királynőről indítunk, kell 2 kémcső (1 őfelsége lakosztályának, +1 cserének kémcső takarítás idejére). Ha vásároljuk a királynőt, általában eleve kémcsőben érkezik, így csak egy plusz darab kell. [100 – 200 Ft]
  • Csipesz, az apró dolgok kezeléséhez (vatta, eleség rovar) [1000 – 2000 Ft]
  • Vörös fólia sötétítéshez [500 – 2000 Ft]
  • Nagyító [1000 – 3000 Ft]

Ha mindezt összeadjuk, az jön ki, hogy viszonylag alacsony költségvetésből is el lehet indítani ezt a hobbit. 3-4000 Ft -tal el lehet indulni, ha valahogy ingyen királynőhöz tudunk jutni. De ha azt is vennünk kell, akkor is ki lehet jönni 10000 Ft-ból, ha nem vagyunk nagyon válogatósak hangyafaj tekintetében. (Nem akarunk elsőre arany hangyát :D)

És akkor most nézzük meg, milyen kiadások várnak ránk később:
Ha királynőről indítjuk a kolóniát, akkor általánosságban elmondható, hogy 3-4 hónapig nem tanácsos formikáriumba költöztetni őket, a legtöbb faj esetében pedig az első dolgozó megjelenéséig még etetni sem.

Ezután azonban idővel érdemes átköltöztetni őket egy formikáriumba (hangyafarm – nem zselés!), aminek az ára szintén sok mindentől függ. Ezt is lehet házilag is készíteni, akinek van ilyesfajta affinitása, de ha venni szeretnénk, az is 5000 Ft-tól sok tízezer forintig terjedhet. Itt több féle utat is lehet járni. Meg lehet várni a kémcsőben míg azt teljesen kinövik, jól megerősödve, és egyből egy közepes méretű formikáriumba költöztetni, vagy lehet azt is, hogy amint lehet kiköltöztetni őket egy icipici formiba, majd ahogy nő a kolónia egyre nagyobb és nagyobb új otthonba költöztetni őket. Utóbbi nyilván drágább megoldás. A formikáriumhoz aztán kell majd fecskendő, vagy pipetta a nedvesítéshez, esetleg párásító szivacs, stb… Ezek apró, párszázas tételek lesznek.

Élelem gyanánt mézet, rovarokat, magokat (fajtól függően) kell nekik majd adni, ami hetente 50-100 Ft-os költség lehet néhány hónap után már.

A fenti dolgokat interneten be lehet szerezni. A Linkek aloldalon összegyűjtöttem pár webshopot. Illetve az Aliexpressen mindent be lehet szerezni (az élő eleséget kivéve), általában jóval olcsóbban, de arra ugye 3-4 hetet kell várni, míg Kínából ideszállítják, és most már ÁFÁ-t és/vagy vámot is kell rá fizetni, szóval most már azért utána kell számolni jobban, hogy megéri-e. De tény, hogy jóval nagyobb a kínálat, mint itthon.

Látható tehát, hogy azért nincsenek itt olyan horribilis költségek. Persze fennáll a veszély, hogy beleszeretünk a dologba, és később szeretnénk majd még egy hangyafajt. Majd még egyet, és még egyet… 🙂 Egyre flancosabb hangyákra kezd el fájni a fogunk, egyre több formikáriumra lesz szükség, stb… De ez minden hobbiban ugyanígy benne van.

(Illetve ne legyen ilyen, de további kiadásokat jelenthet, ha nem informálódunk eléggé előzetesen a témában, és 2 havonta elteszünk egy királynőt láb alól…)

Vélemény?