Mi kell a hangyázáshoz? (3. rész) – Faj választás, a királynő beszerzése

Olvasási idő: 4 perc

Igen, tudom. Végre valami izgalmas! 🙂 Ha az előző két rész után úgy hisszük, képesek leszünk hangyát tartani, és a budget is megvan rá, ideje eldönteni milyen fajt szeretnénk beszerezni, és honnan.

Az első és legfontosabb kérdés: milyen hangyafajt szeretnénk? Az alábbi szempontokat érdemes mérlegelni a választáskor:

  • Telelő, vagy nem telelő fajt szeretnénk?
    Mi? Mi az, hogy telelő faj? Nos, a mérsékelt övi hangyafajok (akik hasonló éghajlaton élnek, mint például mi – ahol szignifikáns hőmérsékletbeli különbség van a nyári és téli évszak között) és a mediterrán övi hangyafajok télen hónapokra hibernálják magukat. A legtöbb hangyafaj termofil, ami leegyszerűsítve azt jelenti, hogy magasabb hőmérsékleten működik optimálisan. (Cuki kivétel ez alól pl. a nálunk is honos Ragyogóhangya.) Amikor a kinti hőmérséklet egy bizonyos szint alá csökken, akkor ők visszavonulnak a fészkükbe, befalazzák magukat, és téli álmot alszanak. Az időtartam és a teleltetési hőmérséklet fajonként kicsit eltérő lehet, de úgy általánosságban kb. október-novembertől február-márciusig ezt 5-8/ 15-18 fokot nekünk biztosítani kell nekik, mert különben megborítjuk a természetes bioritmusukat, és a királynő élettartama is megrövidülhet, mert a szervezete nem tud pihenni, hiszen mikor ő ébren van, folyamatosan petéznie kell. Erről a témáról van egy szuper, részletes videója az Antsite-nak, amit érdemes megnézni e döntés meghozatala előtt.
  • Kis, vagy nagyobb méretű hangyákat szeretnénk?
    Az Antsite webshopjában nagyon szuper szűrő van a kereséshez, ahol többek közt ezt is be lehet állítani. Mert ugye vannak hangyafajok 1 mm-es dolgozókkal is, meg 15 mm-essel is. És persze bármi a kettő közt. A nagyobb dolgozó méretű fajoknál kisebb egyedszám is elegendő a formikáriumba költöztetéshez, hiszen nagyobb test, hosszabb lábak, ergó nagyobb területet képesek bejárni adott idő alatt.
  • Egykirálynős, vagy többkirálynős fajt szeretnénk? (Monogyn, vagy polygyn?)
    Vannak fajok, amelyeknél a királynő egyedül alapít államot. Vannak azonban olyanok is, ahol több királynő közösen képes új kolóniát alapítani párzás után. (Illetve olyanok is, ahol csak csak a kolónia beindulásáig fognak össze.) Ilyen fajoknál több királynőt is egymás mellé rakhatunk. Mindkettőnek megvan az előnye is, és a hátránya is. Az egykirálynős fajok királynői általában tovább élnek, szívósabbak. A többkirálynős kolóniáknál viszont egy királynő elpusztulása nem jelenti még a kolónia végét, hiszen van több tojásrakó a bolyban.
Egy Pheidole faj minor, media és major dogozója
  • Egy, vagy több dolgozó kaszt? (Monomorf, vagy polymorf?)
    Vannak fajok, ahol a dolgozók mind azonos testalkatúak, közel azonos mérettel. Ezeket monomorf fajoknak nevezzük. Ám vannak olyanok is, ahol 2, vagy 3 morfológiailag eltérő dolgozó is kifejlődhet. Ezeknél a különböző dolgozó kasztoknál más-más testarányok figyelhetők meg. (Pl. az egyik kasztnál nagyobb a fej mérete a testhez viszonyítva, mint a másiknál.)
  • Mennyire nehéz a tartása?
    Vannak fajok speciális igényekkel. (Pl. a fent is említett Ragyogóhangya) Ez megnyilvánulhat extrém hőmérséklet, vagy páratartalom igényben, vagy abban, hogy a faj nem képes önállóan államot alapítani, mert szociálparazita faj, stb. Értelemszerűen nem ezekkel érdemes kezdeni.
  • Milyen “fegyverzete” van?
    Érdemes tudni, hogy a választott fajunknak milyen és mennyire veszélyes a fegyver arzenálja (fullánk, hangyasav, stb). Nyilván kisgyermekes háztartásba nem túl okos olyan hangyát venni, ami ha véletlen elszabadul, bármilyen veszélyt jelenthet bárkire.
  • Lesz-e elég helyünk nekik pár év múlva?
    Egyes fajok akár több tízezres kolóniáig is fejlődhetnek néhány év alatt, amit érdemes számításba venni már az elején. Mert ha nem akarunk egy fél asztalt elfoglaló üvegterráriumot kerülgetni pár év múlva, akkor ilyen fajba nem biztos, hogy érdemes belekezdeni, mert nem fogod tudni hova tenni őket később.
  • Be tudjuk-e szerezni?
    Ezt ugyan a végére írtam, de lássuk be, hiába választunk egy szipi-szuper hangyafajt, ha nem tudjuk honnan beszerezni, vagy nem tudjuk megfizetni.

Tételezzük fel, hogy kiválasztottuk a fajt. Most nézzük meg, honnan tudunk egy ilyen királynőt beszerezni. Mert ugye ha hangya kolóniát szeretnénk nevelni/tartani, ahol nekünk nem pár dolgozóra van szükségünk elsősorban, hanem egy királynőre. Hiszen a dolgozók élettartama töredéke a királynőének általában, és ha ők elpusztulnak nincs utánpótlás, hiszem a királynő az egyetlen nemzőképes egyed a kolóniában.

  • Veszünk egyet az interneten.
    Ez a legdrágább megoldás, de ennek van egy olyan előnye, hogy itt a legnagyobb a választék. Ahonnan vásárolsz, ott általában leírást is találsz az adott faj igényeiről. (Aminek ismerete hiányában ne is vásárolj!) A királynők ára fajonként erősen eltérő lehet, de 5-10000 Ft az egy reális átlagár lehet nem túl egzotikus fajok esetén. Ebben az esetben lehet már kisebb kolóniákat is venni, ami kezdőknél segítség, mert nem kell az elején hónapokig egy elsötétített kémcsövet bámulni és várni, hogy a királynőnk egyedül kinevelje az első néhány dolgozóját. Jobb boltok élő állat garanciát is vállalnak a királynőkre, erről érdemes még előtte tájékozódni.
  • Keresünk valakit a hangyás közösségekben, akinek van fölös királynője.
    Ha szerencsénk van, így még akár ingyen is juthatunk királynőhöz, vagy legalább kicsit olcsóbban, mint egy hangyás webshopban. A Facebookon és más külföldi oldalakon is vannak hangyás csere-bere fórumok. (Linkeket folyamatosan töltök fel a Hasznos linkek aloldalra.)
  • Fogunk egyet.
    Ez ugyan a legolcsóbb megoldás, de a legmacerásabb is. Ehhez tudni kell, hogy a faj, amit szeretnénk mikor rajzik, milyen területeken rajzik, és egy ilyen rajzást aztán el is kell csípnünk úgy, hogy épp van pár üres fiola a zsebünkben. Ez egyáltalán nem lehetetlen, de lássuk be, itt elég komoly szerepe van a szerencsének, főleg olyanok esetében, akiknek ebben még nincs gyakorlata. Továbbá van egy olyan hátránya, hogy korlátozott a rendelkezésre álló fajok száma. Ezzel kapcsolatban szintén az online közösségekre támaszkodhatunk. (Illetve egy rajzás naptár linket is tettem a Hasznos linkek aloldalra.)
  • Kiásunk egy már kifejlett kolóniát, és kitúrjuk belőle a királynőt. (Ezt csak azért írom ide, hogy nehogy valaki azt higgye, hogy ez azért nincs a listán, mert elfelejtettem ideírni. Ilyen ostobaságot NEM CSINÁLUNK.)

Vélemény?