Hangyás terminológia szótár

Olvasási idő: < 1 perc

Gondoltam, hasznos lehet egy oldal, ahol a hangyás körökben leggyakrabban előforduló szakkifejezésekről csinálok egy rövid szótár oldalt. Ha van valami, amivel kiegészítenéd, írd meg megjegyzésben, és felviszem.

formikárium – Hangyafarm. Hangya kolónia tartására alkalmas tároló eszköz.
monogyn – Egykirálynős államalapítású faj.
nanitic – Első generációs, általában kisebb termetű dolgozók, akiket a királynő a belső táplálék tartalékaiból nevel fel.
polygyn – Többkirálynős államalapítású faj.
pleometrózis – Több királynő együttműködése az első dolgozók megjelenéséig. Utána a királynők riválissá válnak, és némi csete-paté után végül csak a legerősebb marad életben.
polimorfizmus – Két vagy több, egymástól jól elkülönülő öröklődő, morfológiai, fiziológiai, viselkedési változat előfordulása egy-egy fajon belül. Hangyáknál például minor, media, major dolgozói alkasztok.
trophallax – Táplálék megosztás az egyedek közt a közösségi gyomorból visszaöklendezett táplálékkal.
sp. – A species rövidítése, biológia rendszertanban használatos olyan esetben, mikor a konkrét faj nem egyértelműen meghatározható. Pl. Lasius sp. -t használhatunk, ha tudjuk, hogy valamilyen Lasius nemzettségbe tartozó faj, de a pontosabb beazonosítása a fajnak nem lehetséges.
spp. – Az sp. többesszáma, olyan esetben használjuk pl, ha egy teljes nemzettség minden fajára akarunk hivatkozni. Pl. a Camponitus spp. -vel minden Camponotus fajra utalunk.