Mi kell a hangyázáshoz? (1. rész) – Mielőtt belevágnál

Olvasási idő: 3 perc

Ezt a bejegyzés sorozatot hónapok óta tervezem, pofozgatom, mert rengetegen fordulnak hozzám a címben szereplő kérdéssel, és sajnos sok olyat is látok, hogy fiatalok ész nélkül kezdenek hangyázásba az ahhoz szükséges minimális alaptudás megszerzése nélkül. Ami finoman fogalmazva nem túl szerencsés. Tehát nézzük, mi mindenre van szükség, miket kell átgondolni, MIELŐTT az ember hangyázásra adná a fejét.

Kezdjük az ember oldali követelményekkel 🙂 Türelem. Az első és legfontosabb. Ez manapság ritka erény, ahogy én látom – a gyerekek körében meg főleg. Egy hangyakolónia elindítása lassú folyamat, főleg az első néhány hónapban, ami azért nehéz, mert nyilván épp ebben a kezdeti időszakban vagyunk a legizgatottabbak az új hobbi miatt. Tehát mielőtt tovább mennénk, legelőször is kérdezzük meg magunktól, képesek leszünk-e arra, hogy néhány hónapig csak 1-2 naponta hetente egyszer nézünk rá a királynőre, és hogy jó darabig nem lesz sok hangyánk, csak a királynő és esetleg 1-2 dolgozó, ha úgy vásároljuk. De ha magunknak sikerül királynőt fogni, akkor garantáltan 1-2 hónapig egyedül lesz őfelsége, míg el nem kezd petézni. A legtöbb hangyafajnál amíg egy petéből kifejlett dolgozó lesz (imágó), az 6-8 hét, és mire a királynőnk elkezdi letenni az első petéit, az szintén heteket jelenthet (jellemzően minél kevesebbet stresszeljük, annál hamarabb kezdi biztonságban érezni magát, és elkezdeni petézni), így könnyen ki lehet matekozni, hogy az első 2-3 hónap eléggé unalmas lehet ahhoz képest, mint amibe látványba esetleg a Youtube-on vagy máshol a neten beleszerettünk, kifejlett kolóniákat szemlélve.

Ez persze ne tántorítson el senkit, mert ha nem is rendelkezünk nagy türelemmel, de elszántsággal igen, ez a hobbi jó eszköz lehet arra, hogy megtanítson minket. Várni. Várni úgy, hogy közben azért időt, figyelmet, energiát kell a dologba fektetni. Energiát befektetni egy hosszabb távon ígérkező eredmény érdekében. Ez gyerekek esetében a jövőre nézve hasznos készséget alakíthat ki.

Elköteleződés. Mint minden állat tartás esetén, ne kezdjünk akkor bele, ha nem köteleződünk el a dolog mellett. Egy hörcsögöt venni elköteleződés. Magunkhoz veszünk egy állatot, amiért azután felelősséget vállalunk az állat élete végéig. Egy hörcsög átlag élettartama 2-3 év. Egy kutyáé 10-13. Egy hangyáé (mint kolónia), ha jó körülményeket tudunk biztosítani a királynőnek, 10-15 év is lehet. Persze egy hangyakolóniát el lehet adni, vagy ajándékozni adott esetben, és a hangyák szempontjából kevésbé lelki trauma ez, mint egy kutyánál például, ami kötődést alakít ki a gazdája felé. Ettől függetlenül ezt is érdemes belekalkulálni a dologba. És szintén ide tartozó nagyon fontos dolog:

Ha úgy döntünk, hogy valami miatt nem tudjuk tovább nevelni a kolóniánkat, ha csak nem hazai fajt tartunk, SEMMIKÉPP nem szabad elengedni őket a szabadban, mert komoly ökológiai problémákat okozhatunk. Szabadon engedni csak olyan fajt szabad, ami nálunk honos. A globalizáció már így is komoly problémákat okoz a hangyák észrevétlen széthurcolásával a világban, mely számos őshonos hangyafaj létét veszélyezteti adott területeken.

Mindent a szemnek, semmit a kéznek. Ez elég egyértelmű, de azért azért érdemes megemlíteni, hogy a hangyák cukik. De őket szemlélni tartjuk. Nem simogatni 🙂 (Amivel egyébként rengeteg időt el lehet tölteni észrevétlenül: mit csinálnak, hogy csinálják, milyen szokásokat alakítanak ki, hogy dolgoznak össze, hogy oldanak meg problémákat, stb.) Szóval ha neked fontos a direkt fizikai kontaktus az állattal, vegyél hörcsögöt. A hangyák nem fogják szeretni, ha piszkálod őket.

A hangyáknak fehérjére van szüksége az utódok nemzéséhez és felneveléséhez. És nem, ne akarjunk vegetáriánust csinálni a hangyákból a saját étkezési szokásaink, vagy amiatt, mert undorítónak, vagy szívszorítónak találjuk, hogy hetente egy (vagy később akár több) alkalommal egy-egy élő eleségrovart (pl. szöcskét, csótányt, kukacot) fel kell darabolnunk, és betenni nekik táplálék gyanánt. Ha nem vagy képes megbirkózni az élet körforgásával, akkor vegyél hörcsögöt.

Erről a témáról van egy erősebben megfogalmazott cikk is, amiben leírtakkal én abszolút azonosulni tudok, érdemes ezt is elolvasni.

Ha mindezeket figyelembe véve továbbra is úgy gondoljuk, hogy szeretnénk hangyát tartani, akkor a következő részekben elmondom milyen döntések várnak ránk a bevásárlás előtt, illetve milyen kezdeti és későbbi költségekkel kell számolnunk az új hobbink kapcsán.

Vélemény?