A tögyfahangyáim, vagyis a LeANTer kolónia

Olvasási idő: 2 perc

Tavasszal sikerült bizniszelnem egy tölgyfahangya kolóniát. Velük biztosan mindenki találkozott már – na nem az enyémekkel, hanem úgy általában értem. Ők azok, akik sokszor több hangya széles oszlopokban menetelnek oda-vissza, sokszor hosszú métereken keresztül fák között. Majd azokra fel és le. Na ők a tölgyfahangyák. (Egyébként nem csak tölgyfák környékén fellelhetők, a környékünkön néhány nagyon öreg nyárfán is laknak például.)

Liometopum microcephalum dolgozó

Imádom őket! Egyrészt nagyon vicces, ahogy látszólag fáradhatatlanul masíroznak fel, s alá, másrészt szerintem nagyon szépek. Különleges 3 színű dizájnjuk van, a fej barnás, a tor narancsra hajaz, a potroh pedig gyönyörű, csillogó ezüst színben veri vissza a fényt.

A királynőjük monogyn, tehát egymaga alapít államot, de egyedül képes egy akár 10000 fős kolóniát is lepetézni néhány év alatt. A kolóniában 2 dolgozói kaszt van (5-8mm -esek), de az az érdekes, hogy én már láttam kifejlett Liometopum kolóniát jóval kisebb, de nagyobb egyedekkel is. Amik meg most nálam születtek naniticok, azok meg gyakorlatilag gyepihangya méretűek, nagyon minik. Viszont másfél hónap után a királynő körül már több, mint 50 nanitic serénykedett, plusz még ennyi fiasítás volt alatta. Nagyon hamar eljutottunk arra a szintre, hogy képtelen voltam már kémcsőben etetni őket, nem azért, mert nem fértek el, hanem mert olyan nyüzsgők, aktívak. Viszont nem találtam olyan formikáriumot egyelőre, amit jónak gondoltam volna nekik, főleg az aprób méretük miatt, úgyhogy végül azt találtam ki, hogy maradnak a kémcsőben, csak illesztek hozzá egy kémcső kifutót. Amit ráadásul végül magam terveztem és készítettem el. Na ezt, és ennek birtokbavételét nézhetitek meg az alábbi videóban:

Vélemény?