Új királynő költözik Hangyafalvára – Messor Barbarus

Olvasási idő: 3 perc
(Utoljára frissítve: 3 év)

Második fajnak mindenképpen egy Messor génuszba tartozó hangyát szerettem volna. Ezek a maggyűjtő hangyák (Harvester ants) szerintem nagyon cukik. Egyrészt a major dolgozóik nagyon kis viccesek az óriási fejükkel. Az is nagyon tetszik, hogy olyan kis kerekdedek a testrészeik, mint valami kis apró hajszálra fűzött fényes gyöngysor. És persze az, hogy főként magokat esznek (és raktároznak) szintén nagyon izgalmas.

Először egy Messor minor hesperiusra gondoltam, mondván, azt nem kell teleltetni. Aztán gondoltam, ha találok egy hazánkban is honos Messor structor királynőt esetleg, akkor megpróbálkozom azzal, a teleltetést kitalálni lesz majdnem fél évem. Persze nem találtam, és eddigre nyilván elfogyott az antsite.eu-n az összed M. m. h., így végül a Messor barbarus mellett döntöttem, ami európai ugyan, de nem hazai faj. Míg a szállításra vártam, összeszedtem egy rakás információt a neten a fajról, hogy lehetőleg minél kevesebb baklövést kövessek el vele. Mivel több követőm/olvasóm is velem egy időben rendelt ugyanilyen királynőt, úgy döntöttem megosztom ezeket itt, hátha segítek néhányotoknak vele.

  • Az első időszakban kifejezetten igényli a királynő a nyugalmat. Az Ants & The Colonialist csatorna szerint annyira érzékenyek a fényre, a hangokra, és a rezgésekre, hogy az a legjobb, ha elsötétítjük a kémcsövet és havonta egyszer nézünk csak rá. Vagy maximum 2 hetente. Később is igyekezzünk állandó fényviszonyokat és rezgés mentes nyugodt körülményeket biztosítani nekik, mert nagyon érzékeny faj, könnyen ideges lesz.
  • Az első dolgozó megjelenéséig nem kell őt sem etetni. (Egy ici-pici darab diót be lehet mellé tenni, ha nagyon akarunk.) Később magkeverékből (pl. madár magkeverék) jutnak majd a dolgozók a szénhidráthoz (és némi fehérjéhez), rovar eleségből pedig fehérjéhez. (Rovarok helyett főtt tojással, vagy rántottával is lehet őket etetni fehérje bevitel végett.) Az édes dolgokat, mint cukros vizet, mézet más fajokkal ellentétben ők kevésbé kedvelik, de időnként érdemes azért próbálkozni vele. Nem közösségi gyomorból etetik egymást (mivel ennek a fajnak nincs), hanem “hangya kenyeret” készítenek az összerágott magvakból, és azt adják körbe. A nagyobb dolgozók megjelenéséig csak kisebb méretű magokat kapjanak, mint pl. mák, vagy chia mag.
  • Monogyn és polymorf faj
  • Az átlagnál jobban tűrik a szárazságot.
  • A fészek részt emiatt kevésbé kell párásítani (és amiatt is, hogy a behordott magok ne kezdjenek el az elfogyasztásuk előtt csírázni a fészekben – magtárban).
  • A fészekben 21-26 fokot igényelnek. (Novembertől februárig 15 fok körül kell teleltetni őket.)
  • A fiasítás a fejlődésük utolsó szakaszában nem sző bábgubót maga köré, “meztelenül” fejlődnek imágóvá. (10-20 nap míg a tojás lárvává, 14-21 nap míg a lárva bábbá, majd 10-21 nap, míg a lárva imágóvá fejlődik.)
  • Mint sok más hangyafaj, ők is készítenek “szemétlerakót” – a mag héjaknak és az elhullott társaik tetemének.
  • Szeretnek “terepet rendezni”.
  • Fullánkjuk nem túl fejlett, az emberre nézve ártalmatlan. Nem agresszív faj, de a területüket védik más kolóniáktól – ezt főként erős rágóik segítségével teszik.
  • Erős rágóiknak köszönhetően nagyon sok mindenen képesek átrágni magukat (fán, szilikonon, gumin, homokkőn, Ytongon, gipszen), úgyhogy ezt számításba kell venni később a formiárium kiválasztásánál, ha nem szeretnénk, hogy egyszer csak átvegyék az uralmat az egész lakás fölött. A legbiztosabb egy szoros illesztésű plexi formikárium, vagy egy szabad kifutós terrárium szökésgátlóval.

Remélem az új királynőm egy virágzó kolóniával ajándékoz majd meg, és sokáig leszünk együtt 🙂 Meg aztán még nevet is kell találnom neki. Ha érdekel a beköltözős videója, akkor nézd meg:

Vélemény?