Dinomyrmex gigas - fotó: singaporeantmuseum.com

A legnagyobb hangyafaj? ? Tényleg gigászi!

Olvasási idő: < 1 perc

Pár hete böngésztem az Etsy-n mikor véletlenül belefutottam egy kipreparált óriás hangyába. (Lásd a lenti képen.) Nyilván azonnal meg kellett vennem, mert elég valószínű, hogy sosem fogok látni élőt, de legalább egy már nem élőt így láthatok. Meg aztán mégiscsak kuriózum a hangyák közt (a méretét tekintve legalábbis). Persze ezeket csak azért mondogatom, hogy újfent megerősítsem magamat abban – megérte az árát 😀 (fenti fotó: singaporeantmuseum.com)

Szóval ez a hangya a Dinomyrmex/Camponotus gigas, avagy az Óriás erdei hangya, aminek a királynője kb 3 cm, de a dolgozói is szép méretesek 21-28 mm közt mozognak.

Ha személyesen szeretnénk találkozni velük, akkor sajnos jó messzire kellene utaznunk, mert Dél-Ázsia néhány ország esőerdeiben találhatók csak meg (Pl. Borneó szigetén, Malajziában, Szingapúrban, vagy Thaiföldön). Fő táplálékuk a mézharmat, de alkalmanként egy-egy rovart is elmajszolnak. Táplálékszerző körútjaikra éjszaka szeretnek menni.

Akár néhány ezres kolónia méretig is felfejlődhetnek, amit elég vicces elképzelni, ha otthon próbálnál tartani formikáriumban, de még egy komolyabb méretű terráriumban is 😀 Méretük ellenére egyébként nem agresszív hangyafaj, de gondolom azért tudna jó nagyot harapni, ha szeretne. Beszúrok egy videót is nektek, ezen elég szemléletes a méretük 🙂

Itt meg egy másikat, csak úgy gyönyörködni 🙂

(Akit részletesebben is érdekel a faj, angolul itt olvashat róla.)
Mit szóltok hozzá? 🙂

Vélemény?